Mynt från 100 år tillbaka i tiden

År 2017 fyller Finland hundra år och Atelier Torbjörn Tillander hedrar jubileumsåret med att tillverka några unika smycken med kopparmynt från 1917. Även släkten Tillander har en fascinerande historia från de senaste 100 åren.

Tillander är ett ikoniskt namn inom finsk guldsmide. På Atelier Torbjörn Tillander jobbar redan ädelstensexperten Jenny Tillander i sjätte generation. Alexander E. Tillander var mannen som grundade släktens första juvelaffär i St: Petersburg år 1860.

Alexander E. Tillander föddes som torparson år 1837 i Helsinge socken och dog i St:Petersburg år 1918 av cancer. 

Alexanders liv var så färggrannt så man skulle bra kunna göra en långfilm av de händelserika åren. Den härdade Helsingforspojken åkte iväg till St:Petersburg vid 11 års ålder för att bli gesäll inom guldsmide. När man ser tillbaka på hans karriär finns det inget tvivel om att han var en enastående guldsmed samt affärsman.

Tillander hade en stor butik på Nevski Prospekt år 1911. Till kundkretsen hörde så väl tsar Nikolai II som greven Tolstoi – författaren till kriget och freden. I och med att Tillander var hovleverantör betydde det att otroligt vackra, enastående smycken, kärl samt prydnadsföremål tillverkades på deras verkstad.

Tillanders butik stängdes för gott I St:Petersburg på hösten 1917. Under nästa år öppnades en butik i Helsingfors med namnet Lindman & Tillander. Vad ledde fram till detta?

I oktober 1917 fälldes tsarfamiljen och då öppnades dörren till Finlands självständighet, i Ryssland började ett av världshistoriens sorgligaste samhällsutveckling och även familjen Tillander påverkades.

När man är efterklok så är det lätt att säga att det gick bra för både Finland och familjen Tillander. För Tillanders del har vi mycket att tacka Alexander E. Tillanders son, Alexander T. Tillander för, han hade en långsiktig vision.

Hur såg det ut i St:Petersburg efter revolutionen? Människorna gick i hunger, brist på ting blev värre och den allmänna oroligheten ökade dag för dag. Alexander T verkade ha ett sjätte sinne för förändringen då han under våren 1917 lämnade St: Petersburg för gott. I Luumäki påbörjade han byggandet av en villa med den verkliga avsikten att kunna gömma de smycken han så småningom flyttade till Finland från St. Petersburg. 

Även om resten av familjen förblev stationerad i Finalnd brydde sig inte Alexander E. Tillander om varningarna. Han återvände till St. Petersburg med sin fru i tron om att revolutionen kvävt sig själv, men så var inte fallet. Hösten 1917 blev Gubben, då 80 år gammal, misshandlad och rånad på gatan. Händelsen orsakade bestående men och Gubbens liv kom att sluta innan 1917 lidit till sitt slut. 

 

Nästa generation Tillander återväckte affärsverksamheten år 1918 i Helsingfors, först som guldsmedsaffär Lindman men snart redan under namner A. Tillander. Kontrasten till den tsarfamiljens tillgångar kunde inte vara större med ett pågående inbördeskrig, men mot alla odds byggdes sakta en stabil, växande verksamhet i Helsingfors. 

Nu när Finland firar sitt 100-års jubileum beslöt Atelier Torbjörn Tillander för att hedra Finland med någonting vackert.

- Jag stötte på några gamla kopparmynt från 1917, berättar Tina Tillander och fortsätter.

- Dessa gamla mynt representerar vändpunkten i Finlands historia då baksidan pryds med den Ryska dubbelörnen. Det kändes säkert osannolikt att Finland skulle förklara sig självständigt innan året nått sitt slut. 

Smyckena som designades runt de gamla kopparmynten blev alldeles enastående. Tina kombinerade rödguld med ädelstenar, beryller och turmaliner.

Skulle du också vilja bära ett unikt smycke för att hedra Finland? Kontakta då Atelier Torbjörn Tillander,  kopparmynten från 1917 finns i ett begränsat antal.